Újból adriai jutalomtáborozáson a Váradi Csillagok


Posted on 2018-07-03 07:05:29


    Második alkalommal vett részt a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum VII - VIII. osztályos diákjainak Váradi Csillagok nevű csapata csodálatos adriai jutalomkiránduláson Benedek Ramóna és Palotás Zsuzsa tanárnők vezetésével a nyári vakáció kezdetén.

       A kirándulást az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által 2017-ben meghirdetett Csillagének a Földért” elnevezésű SzékelyKapuk–ZöldKapuk nemzetközi ökocivilizációs játékok pályázatán nyerték, ahol az „arany csapat” minősítésben részesültek a betlehemezők csapatai között.

Dr. Varga – Berta József, az alapítvány elnöke házigazdaként gondoskodott arról, hogy mindenki otthon érezze magát a Közép-európai Csillagénekesek Házaiban, a csodaszép kis faluban, Bastban.

       Napközben városnézés, természetjárás, kirándulások, fürdőzések biztosították a testi-lelki-szellemi feltöltődést, majd az esti tábortűznél a résztvevő csapatok vidám bemutatkozására került sor.

        Szerda este nagy izgalommal indult útnak a váradi csapat, akikhez útközben csatlakoztak a szatmáriak és a vajdaságiak is.

        Az első nap tengerparti fürdőzéssel telt Basko Poljen, majd esti falutúrával zárult Bastban.

       Péntek a tengerparti kalandozások napja volt Omisban, a kalózok városában, ahol a fellegvárból csodálatos kilátás tárult azok elé, akik vállalkoztak a hegymászásra. Délután motorcsónakázásra került sor a Cetina-kanyonban. A vidám hangulatot még az eső sem tudta megtörni. Délután Split óvárosát fedezték fel a táborozók, ahol Diocletianus császár egykori palotájában sétálhattak.

        Vasárnap reggel a csoport tagjai Medugorjéban, a Szent II. János Pál pápáról elnevezett kápolnában lengyel zarándokokkal együtt szentmisén vettek részt, majd a Feltámadt Krisztus-szobornál mondott fohásszal adtak hálát Isten ajándékaiért. Ezt követően Mostarba látogattak, ahol az óváros kulturális értékeibe nyertek betekintést, majd megcsodálhatták az újjáépített mostari hidat, amit még a XIV. században Szulejmán szultán építette, hogy át tudjon kelni a serege a Neretva folyón. A kirándulás a csodálatos kravicai vízesésnél folytatódott.

      Hétfőn Dubrovnik - régi magyar nevén Raguza - óvárosát fedezték fel a táborozók, amelynek védőszentje Szent Balázs püspök. Jelentős magyar emlék, hogy a város kolostoraiban őrzik Szent István király állkapcsát és koponyadarabját, illetve Szent László jobbját.

     A táborozás kedden a makarskai városnézéssel, valamint fenyőerdő övezte, csodaszép fehér kavicsos strandon való fürdőzéssel ért véget.

       A csillagénekesek szerda hajnalban vettek búcsút az Adria csodálatos világától, abban a reményben, hogy jövőre újból részesei lehetnek annak a sok szépnek, jónak, amiben részük volt a táborozás ideje alatt. Ez a sok szép élmény a betlehemezőknek új lendületet adott ahhoz, hogy decemberben még nagyobb lelkesedéssel hirdessék Jézus születésének örömhírét, tanúságot téve így is az embert végtelenül szerető Istenről.

 Benedek Ramóna

Az utazás során készült képek itt megnézhetők!


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Vissza- és beiratkozás az óvodába
A tanügyminisztérium 791. számú határozatában az óvodába való iratkozás menetét két nagy szakaszra osztotta: a visszairatkozásra május 25 - június 5. között a már ovisoknak, és június 8-tól az újaknak.
Órarend, tevékenységtervezet 2020 június 2. és 5. között
A távoktatás, a szinkron órák és a VIII. XII. osztályosoknak szánt felkészítők órarendje június 2. és 5. között.
Szóbeli vizsgák helyett minősítések a tanulmányi átlagok alapján
Az oktatási minisztérium kidolgozta azt a 4341 számú rendelethez tartozó módszertant, amely alapján az idén érettségiző diákok minősítést kapnak az elmaradt szóbeli vizsgák helyett, a négyéves tanulmányi átlaguk alapján.