A szimultán oktatás tervezéséről


Posted on 2018-11-08 07:05:35


Az írás megjelent a Bihari Napló 2018. november 6. számában itt olvasható.

A Kovászna megyéből érkezett képzőket és a 96 résztvevőt (óvónőt, tanárt, de zömében tanítót) Tankó Zita, a Bihar megyei óvónőkért és tanítókért felelős szaktanfelügyelő, a továbbképzés szervezője köszöntötte a háromnapos (október 26–28.) rendezvény helyszínéül szolgáló Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. Konrád Katalin, a házigazda tanintézmény igazgatónője tartalmas időtöltést, valós töltekezést kívánt a jelenlevőknek.

Tankó Zita tanfelügyelőnő rámutatott: a gyermeklétszámok csökkenése miatt mind több településen vonják össze az osztályokat, s ez ad létjogosultságot az ilyen témájú képzésnek. Büszkeségre is van okunk, hiszen az egyetlen romániai, magyar nyelven írt ilyen jellegű módszertani könyv szerzői Bihar megyei pedagógusok: Schneider Németh Antal, a Nagyváradi Iosif Vulcan Főgimnázium (a pedagógiai líceum) elhunyt pszichológia szakos tanára, valamint Erdei Ferenc és Szász Dezső tanítók, akik jól ismerik ezt az oktatási formát, hiszen hosszú ideig tanítottak összevont osztályokban. A differenciált oktatási formákra pedig a homogén osztályokban is szükség van.

„Rút kiskacsa”

Bevezetőjében Kocsis Annamária, Kovászna megye tanítókért felelős tanfelügyelője elmondta, hogy sokáig visszalépésnek tartották a szimultán oktatást, a közoktatás „rút kiskacsájának”, ami mindmáig rányomja a bélyegét. Az elméleti felvezetőt előadások, csoportfoglalkozások követték három napon keresztül. Kocsis Annamária, Gászpor Melinda és Berde Éva képzők mindvégig ügyeltek arra, hogy mindegyik pedagógusréteghez szóljanak a gyakorlatközpontú foglalkozások. A képzés sikerességének fokmérője, hogy a zömében vidéki résztvevők teljes mértékben kihasználták a foglalkozások adta lehetőségeket, mindvégig majdnem százszázalékos jelenléttel, akik nyitottak, lelkesek, játékosak voltak mindvégig.

A képzők számára is élmény volt a nagyváradi hétvége, melybe belefért a város nevezetességeinek megtekintése is. A háromnapos, akkreditált képzés zárásaként Tankó Zita tanfelügyelő előrevetítette a novemberi-decemberi képzési lehetőségeket is, melyek lebonyolításában továbbra is számít a Bihar megyei pedagógusok jelenlétére. Köszönet Harácsek Klementina aligazgatónőnek, aki mindvégig biztosította a különböző termekben zajló foglalkozások technikai hátterét.


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Események, versenyek
Itt megtudhatod, a Google eseménynaptár segítségével, milyen tevékenységek lesznek, vannak vagy voltak iskolánkban.
Megvannak az eredmények, lehet gondolkodni az óvásokon!
Pontban 12.00-kor váltak publikussá a nyolcadikosok képességvizsgáinak eredményei.
Megjelent az idei, 2018-2019-es tanév évkönyve!
90 színes oldal, az óvodától, az elemin, a gimnáziumon, a szakosztályon keresztül a líceumig, mind a 741 diákkal és 61 pedagógussal, munkatárssal.