Váradi Csillagok Brüsszelben


Posted on 2019-01-11 23:28:46


    Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány elnökének, dr. Varga-Berta József felkérésének eleget téve 2019. január 7-9. között mi is csatlakoztunk a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Váradi Csillagok betlehemes csapatának két tagjával, Illés Nándor és Kovács László 9. B osztályos tanulókkal a magyar betlehemezőkhöz, akikkel együtt Brüsszelbe utaztunk, és ott az európai Csillagénekes mozgalomhoz csatlakozva az Európai Parlamentbe és az Európai Püspöki Konferenciák Bizottsága (COMECE) székhelyére látogattunk el.

 


    Első nap Brüsszel óvárosát csodálhattuk meg, többek között a gótikus stílusban épült Szent Mihály és Szent Gudula székesegyházat, majd délután közös próbán vettünk részt a németországi, ausztriai, olaszországi, belgiumi, magyarországi csillagénekesekkel együtt. 
    Második nap az Európai Püspöki Konferenciák Bizottsága (COMECE) székhelyén került sor a csillagénekesek első közös előadásra, ezt követően a Parlamentáriumban betekintést nyertünk az Európai Únió múltjába és jelenébe. Délután Rainer Wieland, az Európai Parlament alelnöke és több politikus fogadta a háromkirályoknak öltözött diákokat, akik közös műsorukkal örvendeztették meg a jelenlévőket és saját anyanyelvükön ismertették a tevékenységük humanitárius oldalát is. Ezt követően találkoztunk Hölvényi György és Winkler Gyula képviselőkkel. Több politikus irodaajtaját, köztük a Hölvényi Györgyét és a Sógor Csabájét is Kovács László jelölhette meg az áldás kezdőbetűivel 20 – C – M – B – 19 (Christus mansionem benedicat! – Krisztus áldása legyen a házon!) és az Európai Parlament plenáris üléstermének protokolláris főbejáratát (amelyik mellett minden magas rangú protokolldelegáció elhalad). Külön öröm volt számunkra, hogy a klímavédelmi ügyben elkötelezett EP- képviselők is fogadták a magyar diákokat az olvadó sarkvidék miatt zöld jegesmedvék társaságában. Ez azért is fontos számunkra, mert a SzékelyKapuk –ZöldKapuk pályázatnak van egy ökológiai része is, amibe szintén több száz diák kapcsolódik be minden évben.

 


     Harmadik nap a Hangszermúzeum páratlan hangszergyűjteményét tekintettük meg és az óváros napfényben tündöklő főterén búcsúztunk Brüsszeltől, ahonnan életre szóló élményekkel és hálatelt szívvel tértünk haza. 
Benedek Ramóna

A kirándulás során készült képek itt tekinthetőek meg.


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Események, versenyek
Itt megtudhatod, a Google eseménynaptár segítségével, milyen tevékenységek lesznek, vannak vagy voltak iskolánkban.
Beiratkozás az előkészítő osztályba
Március 4-én kezdődnek a beiratkozások! Szeretettel várunk minden jelenlegi ovist, aki iskolánkat választja a 2020-2021-es tanévre. a két előkészítő osztályunk valamelyikébe.
Angajăm contabil
Se amână concursul pentru ocuparea postului de administrator financiar – contabil șef, pe durata stării de urgență.