1848 Te, csillag!


Posted on 2019-03-16 00:00:00


Mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848 március 15 megünneplése. Fontos, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását is. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra.
1848 március 15 a történelem magasságából szemlélve csupán egy egyszerű esős tavaszi nap volt. Ám iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy ezen a napon Pesten forradalom zajlott. Tudjuk, hogy Petőfi Sándor és fiatal társai – akiket márciusi ifjak néven emlegetett az utókor – a Pilvax kávéházból elindulva a Landerer nyomdához vonultak, kinyomtatták 12 pontba foglalt követeléseiket, és kiszabadították a jobbágyok sorsát szívén viselő Táncsics Mihályt.
Kossuth Lajos  híres idézetében a következőket mondta március 15 –ről:

„…Letétetett a szabadság talpköve, a felelős független magyar minisztérium alakítása által feltétetett az alkotmány boltozatának záróköve.”

Iskolánkban reggel kezdtük a megemlékezést egy közös szentmisével, amit 10 órától a már hagyománnyá vált "1848 Te, csillag!" elnevezésű vetélkedővel folytattunk.

Bemutattuk városunkat a Putnokról érkezett testvériskolának, este pedig részt vettünk a fáklyás meneten és koszorúzáson.

Mégtöbb kép az eseményről: ITT


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Események, versenyek
Itt megtudhatod, a Google eseménynaptár segítségével, milyen tevékenységek lesznek, vannak vagy voltak iskolánkban.
Beiratkozás az óvodába
Nagy szeretettel várjuk a két induló kiscsoportba azokat a gyermekeket, akik szeretik a meséket, verseket és dalos mondókákat, akik szeretnek énekelni, és játszva tanulni.
Folyik az érettségi
Hétfőn, június 3-án kezdődött a 2019-és érettségi román szóbelivel és egészen 13-ig, tart a megmérettetés szóbeli szakasza.