Körbegyúrták a Kárpát-medencét


Posted on 2019-03-23 00:00:00


Több magyarországi és határon túli gimnázium diákjai tettek gasztronómiai kirándulást kolbász- és tepertős-szilvalekváros papucs készítésben csütörtökön (2019. március 16.) a békéscsabai Uhrin Zoltán Klubházban, a Csabai Kolbászklub főhadiszállásán. Harcolniuk azonban csak a kolbászhússal kellett gyúrás közben, illetve az általuk sütött kolbászért, mert annyira finomra sikeredett. A rendezvény a Rákóczi Szövetség kétnapos programjának része volt.
Nem számított, ki honnan  érkezett, mert a hús fűszerezése, a kolbászgyúrás, a -töltés, majd a végén a saját termék sütés utáni kóstolása közösséget épített. 


Új képességeket sajátítottak el, a fiúk Krivik Andrásnak és Andó Andrásnak a segítségével a csabai kolbász előállítását, ameddig a lányok Gaál Jánosnétól és Zelenyánszkiné Csicsely Judittól a szilvalekváros papucs elkészítését tanulhatták meg. A tartalmas elfoglaltság alatt hasznosnak éreztük azt, amit csinálunk, amit otthon megtaníthatunk társainknak.

Óriási élményt jelentett számunkra is a hungarikum kolbász hazájában e terméket elkészíteni, kóstolni. Igaz, nem vastag-, hanem vékonykolbászt állítottak elő a diákok, de azért a klubházban mindig előkerül egy kis füstölt vastag is, nem volt ez másként csütörtökön sem.

Soha nem töltöttünk még kolbászt

Köveskúti Péter, az evangélikus gimnázium igazgatója köszöntött minket, majd Szabó Lászlónak, a kolbászklub titkárának előadását hallgattuk meg a csabai kolbász történetéről. Újdonságot jelentett, hogy a csabaiban csak négy fűszert, sót, őrölt pirospaprikát, köményt és fokhagymát használnak.
Fontos, hogy egy-egy ilyen programon barátságok születnek távolabb élő magyar fiatalokkal, illetve a tanár-tanár, tanár-diák kapcsolatok erősödnek. 
A kétnapos program nemcsak kolbász és süteménykészítésről szólt, hiszen pénteken az evangélikus gimnáziumban tanórákon vehettünk részt, majd a város nevezetességeivel ismerkedtünk.


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Események, versenyek
Itt megtudhatod, a Google eseménynaptár segítségével, milyen tevékenységek lesznek, vannak vagy voltak iskolánkban.
Beiratkozás az előkészítő osztályba
Március 4-én kezdődnek a beiratkozások! Szeretettel várunk minden jelenlegi ovist, aki iskolánkat választja a 2020-2021-es tanévre. a két előkészítő osztályunk valamelyikébe.
Angajăm contabil
Se amână concursul pentru ocuparea postului de administrator financiar – contabil șef, pe durata stării de urgență.