Szent László ,,Határtalanul’’ összeköt bennünket


Posted on 2019-04-10 05:55:45


   Az elmúlt időszak számos élményt nyújtott a szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és iskolánk, a Szent László Romai Katolikus Líceum.
     Kezdődött azzal, hogy március 18.-21. között a partneriskola nálunk ismerkedtt az Erdélyi ízekkel, szokásokkal, jellegzetes ételekkel.

      Az elkészített ételek receptjeit nemcsak megtanulták, hanem a valóságban meg is kóstolták, el is fogyasztották.
(Mégtöbb képet a partneriskola látogatásáról ITT nézhetsz meg)

  Április elején mi kerültün sorra, így a vendéglátós osztályok Nógrádi Márta, Catona Valéria és Bokor Ildikó tanárok kíséretébe egy élményekben gazdag kiránduláson vettek részt. Ismerkedtek a magyar konyha tájegységeinek jellegzetes ételeivel, melyeket közösen elkészítettek a tankonyhában és összeállítottak egy közös receptgyűjteményt a jellegzetes ételekkel. Ebbe került a szekszárdi legényfogó leves leírása is.

    A vendéglátó iskola gyakorló kertészetében, megfigyelhették a konyhakerti növények termesztésének lépéseit és megtudhatták, hogy az ott termesztet zöldségek egy része az iskola tankonyhájának alapanyagait is szolgáltatják. Szent László városában Szekszárdon olyan emberekkel is találkoztak kik lelkesen mutatták be a város múltját és jelenét. A népművelő, a magyar kultúra lovagja, Bognár Ceciltől megtudták, hogy mindkét város közös kapcsa Szent László és a szekszárdi kilátónál a tárogatós hangszerén megszólaltatta a kuruc nótákat. Meglátogattak egy mézeskalács dinasztia manufaktúrát, a ma is Petrits néven üzemelő vállalkozást, ahol a mézeskalács figurák mellet, a gyertyaöntés titkait is megcsodálhatták. Voltak Babits Mihály szülőházában és az eredeti állapotában megörzött Bogár Tanyán is. A Garay élménypince és a pécsi Litke pezsgőpince valósággal lenyűgözte a diákokat. A csodálatos Kalocsán is felejthetetlen élmény nyújtott a tájház, valamint a paprika múzeum, ahol a paprika termesztés rejtelmeit is megismerhették.

A hazafele úton kisebb pihenőt tartva Ópusztaszer koronázta meg az utat mivel a Feszty-körképet is megtekintették valamint a korabeli íjászatot is kipróbálhatták a Szent Lászlós diákok mely mindenkinek egy felejthetetlen zárása lett a Határtalan útnak.

A kirándulásunkról mégtöbb képet ITT nézhetsz meg.

Nógrádi Márta és Catona Valéria


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Események, versenyek
Itt megtudhatod, a Google eseménynaptár segítségével, milyen tevékenységek lesznek, vannak vagy voltak iskolánkban.
Beiratkozás az előkészítő osztályba
Március 4-én kezdődnek a beiratkozások! Szeretettel várunk minden jelenlegi ovist, aki iskolánkat választja a 2020-2021-es tanévre. a két előkészítő osztályunk valamelyikébe.
Angajăm contabil
Se amână concursul pentru ocuparea postului de administrator financiar – contabil șef, pe durata stării de urgență.