A főúri konyha titkai


Posted on 2019-04-10 07:04:55


Az Erdélyi főúri konyha titkai elnevezésű főzőversenyen vettünk részt április 7-én, Kolozsváron. A vetélkedőt a hagyományos erdélyi konyha ízvilágát „megörökítő” Szilvássy Carola bárónő receptjei alapján írták ki.

A báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola (1876–1948) erdélyi arisztokrata emlékét ápoló kolozsvári Carola Egyesület kezdeményezésére szervezték meg a főzőversenyt a szakácsszakmában magyarul tanuló 10–11. osztályos diákok számára. 

A hat csapat egy-egy asztal mellett, rögtönzött konyhákban, élelmiszer-nyersanyagot tartalmazó szakácsládák és az elektronikus főzőlapok szomszédságában láthatott hozzá elkészíteni az uborkás szeletek krumplifánkkal nevű főételt, ami egy klasszikus sült körítéssel. A desszertek versenyszámában már több választék volt, így az előzetes sorsolás alapján a résztvevők süthettek palacsintát, készíthettek nyers csokoládékrémet vagy kuglófot.

Az öttagú zsűri – Vass Róbert és Urogdi Csaba Attila mesterszakácsok, Balázs András, a kolozsvári Culina Nostra cateringcég menedzsere, Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Carola Egyesület elnökségi tagja és Farkas Adrienne, a Kossuth Rádió szerkesztője és a kolozsvári egyesület vezetőségi tagja – bő három órán át felügyelte a hat erdélyi csapat munkáját.

Iskolánk két tagú csapata: Kincses Erika és Borozsnyai Dávid 11.D osztályos tanulók ügyesen megállták helyüket. Őket Nógrádi Márta és Bokor Ildikó készítette fel.

A verseny jó hangulatban zajlott, nagyon hasznos tapasztalatokat szereztek tanulóink, és egy kellemes napot töltöttek el Kolozsváron.


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Beiratkozás az óvodába
Elkezdődik a gyermekek beíratása az óvodákba június 8-a és július 3-a között, illetve július 20-a és augusztus 10-e között. Minden gyermeket szeretettel várunk!
Nyolcadikos záróvizsga - végső eredmények
Nyilvánossá tették óvások utáni nyolcadikos záróvizsga végső eredményeit. Bár iskolánkban nem adtak be újra javítási kérelmet, de a végső eredményeket, a kódok alapján mi is közöljük.
Érettségi óvások előtti eredmények, óvások
A kódok alapján az eredmények itt megtekinthetők, illetve az óváshoz szükséges kérvény itt letölthető!