A főúri konyha titkai


Posted on 2019-04-10 07:04:55


Az Erdélyi főúri konyha titkai elnevezésű főzőversenyen vettünk részt április 7-én, Kolozsváron. A vetélkedőt a hagyományos erdélyi konyha ízvilágát „megörökítő” Szilvássy Carola bárónő receptjei alapján írták ki.

A báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola (1876–1948) erdélyi arisztokrata emlékét ápoló kolozsvári Carola Egyesület kezdeményezésére szervezték meg a főzőversenyt a szakácsszakmában magyarul tanuló 10–11. osztályos diákok számára. 

A hat csapat egy-egy asztal mellett, rögtönzött konyhákban, élelmiszer-nyersanyagot tartalmazó szakácsládák és az elektronikus főzőlapok szomszédságában láthatott hozzá elkészíteni az uborkás szeletek krumplifánkkal nevű főételt, ami egy klasszikus sült körítéssel. A desszertek versenyszámában már több választék volt, így az előzetes sorsolás alapján a résztvevők süthettek palacsintát, készíthettek nyers csokoládékrémet vagy kuglófot.

Az öttagú zsűri – Vass Róbert és Urogdi Csaba Attila mesterszakácsok, Balázs András, a kolozsvári Culina Nostra cateringcég menedzsere, Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Carola Egyesület elnökségi tagja és Farkas Adrienne, a Kossuth Rádió szerkesztője és a kolozsvári egyesület vezetőségi tagja – bő három órán át felügyelte a hat erdélyi csapat munkáját.

Iskolánk két tagú csapata: Kincses Erika és Borozsnyai Dávid 11.D osztályos tanulók ügyesen megállták helyüket. Őket Nógrádi Márta és Bokor Ildikó készítette fel.

A verseny jó hangulatban zajlott, nagyon hasznos tapasztalatokat szereztek tanulóink, és egy kellemes napot töltöttek el Kolozsváron.


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Események, versenyek
Itt megtudhatod, a Google eseménynaptár segítségével, milyen tevékenységek lesznek, vannak vagy voltak iskolánkban.
Beiratkozás a kilencedik osztályba 2019
Május 13-val megkezdődnek a kilencedik osztályba készülők feladatai. Kínálatunkban szerepel vallásturisztikai szervező, közgazdasági és ügyintézői technikus, közélelmezési technikus, rendezvényszervező, szakács és cukrász szakok.
Zarándoklat a pápalátogatásra
Ferenc pápa 2019. június 1-én, szombaton 11.30 órakor Csíksomlyón tartandó szentmiséjére 850 fős zarándokcsoport indul vonattal a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyéből.