Iskolanap 150 év tükrében


Posted on 2019-05-16 00:00:00


   Gyakorlatilag már május 9-én elkezdődött az Iskolanap, amikor a premontrei öregdiákok felkérésére egy Nogall János emlékműsort adtak elő diákjaink (Unghi Szabolcs, Gyarmati Noémi, Pál Anasztázia, Ónodi Krisztina, Vidican Edina, Szabó Kincső, Szabó Boróka, Szeghalmi Gabriella, Rejtő Dóra) Jót cselekedve, mindig csak építve… címmel. A fiatalokat Zalder Éva magyartanárnő és Benedek Ramóna hitoktató készítették fel, Ábrányi Emil-, Reményik Sándor- és Bárd Oszkár-költemények hangzottak el, a püspök életútjának ismertetése mellett. Ezt mutatták be iskolanapon is a gimnáziumi és a liceumos diákoknak, akiknek Mons. Fodor József általános helynök néhány anekdotát, kedves történetet is elmesélt Nogáll Jánossal kapcsolatban. Hangsúlyozta: az a tény, hogy Nogáll János gyermek- és ifjúkorában rengeteget nélkülözött, egész életét meghatározta abban az értelemben, hogy amikor már anyagi szempontból megtehette, mindig segítette a rászorultakat.  A szíve mindig a szegények felé húzott, ezért is alapította az egykori Szent Vince Intézetet, melynek azóta változásokon átesett épületében napjainkban iskolánk működik.


    Reggel egy közös szentmisével kezdődött az iskolanap a sportcsarnokban, melyet Vass Csaba ifjúsági lelkész, lazarista szerzetes mutatott be, lévén hogy a lazaristák annak a vincés családnak a tagjai, melynek apácanővéreit hívta meg oktatni annak idején az intézményalapító Nogáll János püspök az általa megálmodott Szent Vince Intézetbe másfél évszázaddal ezelőtt.


   Prédikációjában a tisztelendő úgy fogalmazott: a mostani diákok is bekapcsolódnak a váradi római katolikus oktatás napjainkban is íródó történetébe, meghosszabbítva, színesítve azt. Egy örökséget bíztak rájuk elődeik ajándékként, ők pedig örülhetnek annak, hogy egymást segítve építhetik a jövőjét.


    A liturgia után változatos programok közzül választhattak a diákok:  

Fotókiállítás, 150 éves épület, "Innen indultunk..." FILAGÓRIA
Harácsek Klementina és Márton Katalin rendezésében a Nogall Intézetről megjelent képeslapok alapján, egy akkor és most összehasonlító kiállítás tekinthető meg, egész májusban. Nemcsak fotók, rajzok is gazdagítják a tárlatot.


Kicsiknek és nagyoknak egy-egy csillagászati foglalkozást tartott 
Slíz-Balogh Judit, a budapesti ELTE kutatójaként  
"Lagrange égi porszívója" címmel. 


9.00 ételkészítés, ételbemutató: Bibliai étkeink FELSZOLGÁLÓ TEREM


14.00 könyvbemutató Múltunk: Almanah DÍSZTEREM 


A nap fénypontjaként a díszteremben bemutatták az iskola második évkönyvét, melynek fő szerkesztője, vagy – ahogy Konrád Katalin igazgatónő fogalmazott – motorja, előmozdítója Zalder Éva magyartanárnő, korábbi igazgatónő volt.

Exc. Böcskei László megyés püspök a magvető példázatának említésével nyomatékosította azt, mennyire fontos, hogy ne csupán értékeljük azt, amit mások előttünk vetettek, és aminek köszönhetően növekedhetünk, hanem mi is folytassuk a magvetést. Azt mondta: Isten úgy teremtette a világot, hogy minden kornak van tavasza és ősze, és e kettő néha találkozik egymással. Felemelő, lelkesítő feladat, ahogyan a tanárok a diákok nevelésével hozzájárulnak a tavasz kibontakozásához, hogy lehessen a múltjuk és tapasztalatuk révén a premontrei öregdiákok és a vincés nővérek által szimbolizált ősz.

Konrád Katalin forrást adó kúthoz hasonlította a pedagógusi munkát, Zalder Éva pedig meghatódottan emlékezett vissza az iskola különböző korszakaira. Műsorral szolgáltak Szent László-s diákok, majd néhány tanár osztotta meg idevágó gondolatait a jelenlevőkkel.


Sudoku, Tánc régen és most

 

„Memóriazavar”,

Mit hoz a jövő?

Visszatérés az Atyai házba,

Școala pe vremea lui Ion Creangă,

Szent László nyomában,

Olympic games,

Iskola régen és ma

Élet a képekben,

Deutsch mal anders

Fizetőeszközök az elmúlt 150 évben


English is fun!


Pe urmele scriitorilor

Életrevalók

Emisiunea de cultură


A Kis Herceg útitársa voltam

UFÓK és a történelem?

Összeesküvés elméletek a történelemben

Könyvkuckó

De prin lume adunate!

150 év az üveggyártásban

Mégtöbb képet itt lehet megnézni!


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Vissza- és beiratkozás az óvodába
A tanügyminisztérium 791. számú határozatában az óvodába való iratkozás menetét két nagy szakaszra osztotta: a visszairatkozásra május 25 - június 5. között a már ovisoknak, és június 8-tól az újaknak.
Órarend, tevékenységtervezet 2020 június 2. és 5. között
A távoktatás, a szinkron órák és a VIII. XII. osztályosoknak szánt felkészítők órarendje június 2. és 5. között.
Szóbeli vizsgák helyett minősítések a tanulmányi átlagok alapján
Az oktatási minisztérium kidolgozta azt a 4341 számú rendelethez tartozó módszertant, amely alapján az idén érettségiző diákok minősítést kapnak az elmaradt szóbeli vizsgák helyett, a négyéves tanulmányi átlaguk alapján.