Újból adriai jutalomtáborozáson a Váradi Csillagok


Posted on 2019-07-31 13:56:08   Harmadik alkalommal vett részt 2019. július 3-10. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Váradi Csillagok nevű csapata csodálatos adriai jutalomkiránduláson Benedek Ramóna és Mosoni Erika tanárnők vezetésével. Az adriai kirándulást az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által 2018-ban meghirdetett Csillagének a Földért” elnevezésű SzékelyKapuk-ZöldKapuk nemzetközi ökocivilizációs játékok pályázatán nyerték, ahol az „arany csapat” minősítésben részesültek a betlehemezők között. Dr. Varga – Berta József, az alapítvány elnöke házigazdaként gondoskodott a táborozókról a Közép-európai Csillagénekesek Házaiban, a Közép-Dalmáciában a Biokovo-hegység délnyugati lejtői alatt található csodaszép faluban, Bastban.


  Napközben városnézés, természetjárás, kirándulások, fürdőzések biztosították a testi-lelki-szellemi feltöltődést, majd az esti tábortűznél a résztvevő csapatok bemutatták saját iskolájukat, településüket és kulturális programmal ajándékozták meg egymást.

   Böcskei László megyés püspök áldásával indult el a váradi csapat, akikhez útközben csatlakoztak a kárpátaljai diákok, tanárok Gút és Gát településről.

   Az első nap tengerparti fürdőzéssel telt Basko Poljen, majd esti falutúrával zárult Bastban.   Pénteken Brač - a szőlők és olajfák szigetének is nevezett -, Dalmácia legnagyobb szigetére látogattak el a táborozók.

  Szombaton Omisban folytatódott a kirándulás, ahol a kalózvárból csodálatos kilátás tárult azok elé, akik vállalkoztak a hegymászásra. Délután motorcsónakázásra került sor a Cetina-kanyonban, majd Split óvárosát fedezték fel a táborozók, ahol Diocletianus császár egykori palotájában sétálhattak.

   Vasárnap reggel a csoport tagjai Medugorjéban, a Szent II. János Pál pápáról elnevezett kápolnában lengyel zarándokokkal együtt szentmisén vettek részt, ahol hálát adtak a jó Istennek. A szentmise után a csoport néhány tagja a jelenések hegyére ment fel, ahol 1981. június 24-én, hat fiatalnak jelent meg előszőr Szűz Mária - a Crnica hegyen, több száz méter magasan a Podbrdo nevű hely fölött, egy gyönyörű fiatal nő karján egy kisgyermekkel jelent meg-. A csoport többi tagja Mostarba látogatott el, ahol az óváros kulturális értékeibe nyertek betekintést.


   A táborozás hétfőn a makarskai városnézéssel folytatódott.

   Utolsó nap a Bastból Basko Poljéba vezető gyalogtúrán Dalmácia természeti szépségeit csodálhatták meg közelebbről a résztvevők.

   A csillagénekesek kedd este vettek búcsút az Adria csodálatos világától, abban a reményben, hogy jövőre újból eljöhetnek ebbe a jutalomtáborba, amit az egyszerűség, a természetközelség, a vendégszeretet, a jó közösség jellemez, és újból megtapasztalhatják  Isten szeretetét, gondviselését. A betlehemezők megújult erővel tértek haza, hogy a következő tanévben is hirdessék Jézus születésének örömhírét.

Benedek Ramóna


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Apáczai 2022
A 2022-es Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny honlapja
2022–2023 tanév szerkezete
Még márciusban úgy döntött a bukaresti Oktatási Minisztérium, hogy a 2022–23-as tanév 36 tanítási hetet foglal majd magában, és nem félévekre, hanem tanítási modulokra osztják.
Indul a Szülőföldön magyarul program
Ismét lehet pályázni a Szülőföldön magyarul program keretében nyújtott oktatási-nevelési támogatásra, amelynek célja a magyar nyelvű oktatás támogatása és a magyar iskolaválasztás ösztönzése.