Ösztöndíjakat adott át a Szent László lovagrend


Posted on 2018-03-07 13:03:34


Ösztöndíjakat adott át a Szent László lovagrend

Negyedik alkalommal adtak át ösztöndíjakat, melyek száma az évek folyamán megduplázódott, így az eredeti három helyett ezúttal is Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke (+1 felajánlás) és Nagy Ferenc cseszneki várkapitány jóvoltából (+2) hat tanuló részesült elismerésben: Kovács László, Rejtő Dóra, Konrád Botond, Majoros András, Jakab Ferenc Mózes és Barabás Boglárka. Ugyanakkor Szent László-különdíjat vehetett át Babota Adrienn.

 

A megjelenteket Konrád Katalin, az iskola igazgatója köszöntötte, majd Mons. Fodor József általános helynök, az egyesület lelki vezetője (perjele) buzdította arra a díjazottakat, hogy tartsanak ki a hitük, a nemzetük, az elveik mellett, és soha se feledkezzenek meg arról, hogy hova tartoznak, honnan jöttek. Az elismeréseket Kiss Gábor Iván, Magyarország és a Regensburg-Kárpátvidék főkapitánya adta át.

 

Cél

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumot a vikárius ajánlotta annak idején a Szent László Rend Egyesület vezetőségének figyelmébe. A lovagkirályról elnevezett 200 euró összegű ösztöndíj eredeti célja a kimagasló tanulmányi teljesítmény elismerése, a tudásszint növelésére való ösztönzés, a líceumért és a diáktársak közösségéért végzett munka megbecsülése, valamint a katolikus hit elmélyült, hivatást előkészítő gyakorlására való buzdítás.A Szent László Rend Egyesület jogelődjét 1861-ben alapította társulatként az egri érsek azzal a céllal, hogy kizárólag karitatív és magyarságmegtartó munkát végezzen, mely tevékenység napjainkban nem csupán Magyarország, hanem a Kárpát-medence valamennyi magyarok lakta területére kiterjed. Az egyesület első világi elnöke gróf Károlyi István volt. Jelenleg körülbelül félszáz tagja van ennek a regensburgi székhelyű civil szervezetnek, akik Németországban, Magyarországon, a Délvidéken és a Partiumban élnek, utóbbit Fodor József és Szabó Ödön képviselik.

A rövid ünnepségen a líceum Pap Judit könyvtárosnő által felkészített színjátszókörtagok egy részletet mutattak be a Zalder Éva tanárnő által írt Csillagok között fényességes csillag című színdarabból.

Ciucur Losonczi Antonius

forrás: erdon.ro


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Események, versenyek
Itt megtudhatod, a Google eseménynaptár segítségével, milyen tevékenységek lesznek, vannak vagy voltak iskolánkban.
Beiratkozás a kilencedik osztályba 2019
Május 13-val megkezdődnek a kilencedik osztályba készülők feladatai. Kínálatunkban szerepel vallásturisztikai szervező, közgazdasági és ügyintézői technikus, közélelmezési technikus, rendezvényszervező, szakács és cukrász szakok.
Zarándoklat a pápalátogatásra
Ferenc pápa 2019. június 1-én, szombaton 11.30 órakor Csíksomlyón tartandó szentmiséjére 850 fős zarándokcsoport indul vonattal a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyéből.