Értékápolás a Szent László Római Katolikus Líceumban


Posted on 2019-11-06 06:34:23


         A Bethlen Gábor Alapítvány által meghírdetett pályázati versenyen az iskola által benyújtott pályázat nyertesnek bizonyult, és elkezdődhetett egy izgalmas munka: hagyományaink, nemzeti értékeink ápolására buzdítani a gimnazista diákokat a Bihari értékeink ápolása elnevezésű projekt keretén belül. Bihar, mint kulturális tájegység, olyan különleges értékekkel rendelkezik, mint a belényesi medence szórványvidékének falvai: Köröstárkány és Várasfenes. A diákokkal a szeptember során ezen a vidéken tett látogatás alkalmával megsimertettük a helyi népviseletet és néptáncokat,a szinte családi tradíciókon alapuló magyarfenesi tájházat. Megtudhattuk, hogy igenis van jövője a valódi népi kultúrának Biharban.    
  

          
    Október 17-19 között különleges élményben volt része a Szent László Római Katolikus Líceum ötven diákjának és öt pedagógusának. Az összehasonlítás kedvéért ellátogattunk a Kalota vidékére, Válasszútra, a magyar néprajzi kincsek fellegvárába : a Kallós Zoltán Alapítvány székhelyére. A diákok megtanulhatták itt, hogyan is kezdődött Kallós Zoltán gyűjtőmunkája, a több ezer darabot számláló múzeumban megismerhették szűkebb és tágabb pátriájuk viseleteit, népi berendezési tárgyait. Sokak számára volt megdöbbentő a széki asszonyok viselete és a hozzá kötődő véres történelmi esemény, hiszen ritkán látjuk a régmúlt történelmét ilyen módon megnyílvánulni a hétköznapokban. 


       Az eseménydús kitekintő során ellátogattunk Torockóra is, ahol Csécs Márton unitárius lelkész segítégével ismerkedtünk a falu történelmével, néprajzi értékeivel, amelyek közül egy igazán ínycsiklandót meg is kóstolhattunk, a somodi kalácsot Vasinca Tünde helyi kézműves cukrász jóvoltából, aki saját portáján mutatta be az ízletes falatok elkészítésének módját is- a diákok osztatlan lelkesedése közepette.


        Miután diákjaink megismerkedtek népi kúltúránk rendkívül gazdag és sokrétű kincseivel, arra törekszünk, hogy életük tudatosan gyakorolt részévé tegyük ezeket. Megalakult iskolánk tánccsoportja Nagy Enikő matematika szakos tanárnő vezetésével, aki a Biharban fellelhető különböző etnikumokhoz kötődő táncokat tanít meg a diákoknak: magyar csárdás, sváb polka, valcer. Rendkívül nagy segítséget jelentett a Bethlen Gábor Alapítvány által rendelkezésünkre bocsátott támogatás abban, hogy eljövendő előadásainkat immár új fellépő táncruhákban adhatják elő a diákok.


    A táncruhák elkészülése ugyanakkor iskolánk alapítványa, a Pro Schola Sancti Ladislai Alapítvány segítségével valósult meg. Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik adójuk két százalékával támogatják évről évre alapítványunkat, hisz íme látható az eredmény!
     Farsang időszakában az Egy este a fonóban című műsoruk során népi táncokat, valamit a népi mondókákat, dalokat, tréfás meséket hallgathatunk meg a diákok előadásában, akik már új fellépő táncruháikban lépnek a nagyközönség elé . Már alig várjuk ezt a kiváló kiváló előadást!

Tóth T.Timka


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
30 éves az iskolai hitoktatás
A kerek évforduló apropóként indult új honlap mely a szabad iskolai hitoktatás 30 éves múltjának állít emléket de ugyanakkor a jövőnek is utat mutatna.
Vaccinarea împotriva COVID-19 ÎN ROMÂNIA
Ce trebuie știut despre vaccinul împotriva COVID-19?
Készülünk összeállítani a 2020-2021-es évkönyvet!
Feldolgozás alatt a 2020~2021-es évkönyv tervei, de még beszerezhető a tavalyi összefoglaló!