Az egyensúly érdekében…


Posted on 2020-01-27 06:57:54


Hogyan őrízzük a tüzet, hogy ki ne aludjon és meg ne perzseljen?

   A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központjának közös szervezésében került sor 2020. január  23.-25. között Szegeden egy kiégést megelőző tréningre, amin 20 pedagógus, nevelő  – 15 személy a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból – vett részt a nagyváradi egyházmegyéből. Serfőző Levente a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynöke is köszöntötte a résztvevőket és örömét fejezte ki az együttműködésért.


   A „Fiatalokkal a keresztény Európáért” transznacionális együttműködésben öt ország – Lengyelország, Szlovákia, Románia, Szerbia és Magyarország – különböző intézményei vesznek részt, többek között a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum is, amelynek egyik fontos célja a fiatalok hasznos szabadidő eltöltésének, és egyben a keresztény értékrendben való megerősödésüknek a segítése. Ennek érdekében fontos a fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára olyan alkalmakat teremteni, ahol megerősödhetnek hivatásukban, hogy a rájuk bízottakat el tudják kísérni az élet értelmének felismerése felé vezető úton. Koncz András tréner, közösségépítő, Vargáné Bögi Veronika a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodájának munkatársa vezették a tréninget, melynek során a résztvevők rátekinthettek hivatásuk gyakorlásának körülményeire, kapcsolatrendszerükre, mindarra, ami erővel tölti el őket vagy energiát von el tőlük. A következő témák feldolgozása segített a reális helyzet feltérképezésében: energiaszintek, energia és életem szeletei, energia és kapcsolatok, energia és a munkahelyi elvárások, határok, kikapcsolódás. Mit teszek magamért? Péntek délután az 500 éves szeged-alsóvárosi Havas Boldogasszony-templom és ferences kolostor megtekintésére is sor került. Köszönet a szegedi házigazdák vendégszeretetéért!


A résztvevők beszámolói hűen tükrözik azt, amit ezen a hétvégén megtapasztaltak, átéltek, amiben megerősödtek:

„Egy közvetlen, baráti hangulatú tréningen Vera és András elvezettek bennünket önmagunk legbensőbb, rejtett labirintusába. Tájékozódási pontokat, kapaszkodókat kaptunk önmagunk, emberi- és munkakapcsolataink megértésében, fejlesztésében. Köszönet érte a szervezőknek! (M.B.)


„Az ömnagunkra fordított idő nem önzés, hanem kötelesség, mert csak így tudjuk megtartani a testi-lelki-szellemi egyensúlyt az élet minden területén.” (B. Ramóna)

Csak az tud meleget és fényt sugározni, de nem perzselni, aki felismeri, megérti és elfogadja önmaga és mások határait. A szabadság mindig a határon túl van.” (F. Éva)

A kreativ pillanatok, az önelemző foglalkozások, az ötletes játékok és a felhőtlen derű a tréning folyamán lendületet és motivációt adott a további tevékenységeimben. Megerősített ez abban, hogy amit csinálok jó és a kollégáim, közösségem tamogatásával lesz igazán kerek. Köszönöm!“ (J. Gábor)


Hálás vagyok, mert a játékok által felszabadulhattam és megtapasztalhattam, melyek az igazán lényeges dolgok.” (T. Orsolya)

Köszönöm szépen a szervezőknek és a kollégáknak azt, hogy játszótársak lehettünk, hogy másfél napban időtlenséget élhettem meg, az egység élményét. A kiégés ellen, önmagam és a társ, kolléga, családtagok, gyerekek, tanítványok erős hálójának energiáját, isteni egyensúlyba való hitét vihetem magammal.” (B. Zsófia)

Hogy mit kaptam? Örömet, őszinte kapcsolatokat, feltöltődést, nyitottságot valami új felé, ugyanakkor befelé fordulást, önismeretet. Köszönet érte!” (Cs.K.)


Megtalálni az egyensúlyt Isten-én-család-munkahely között.” (H. Klementina)

Hálásan köszönünk szépen mindent! Néha a dolgok maguktól rendeződnek, ha kimondjuk és megbeszéljük, kibeszéljük magunkból azt. Öröm tudni, hogy nem vagyunk kiégve, s hogy a kiégés kordában tartása a mi kezünkben van. Csodas napok voltak!” (B. Enikő)

Szerető légkörben töltött jó hangulatú idő volt - mély beszélgetésekkel, nevetéssel, játékkal - melynek élménye, tapasztalata lendületet adott. Hálás vagyok a részvétel lehetőségéért!” (L. M.)    

E pár nap esélyt adott felébrednem, hogy tudatosan reflektáljak lelkem csendes arénájára, mi is zajlik ott, milyen erővel hat rám és másokra, s hogyan váljak életem művészévé, megőrízvén flexibilitásomat, egyensúlyomat, egyéniségemet, szabad akaratomat, értékeimet, melynek iránytűje nem más, mint maga az Atya, a nagy Alkotó Szeretet.” (P. Benita) 


Hálával tekintek az elmúlt napokra, köszönöm mindazt, amit megéltem: a családias, szeretetteljes légkört, mély beszélgetéseket, a játék örömét, a felszabadult nevetést.” (Blanka n.)

  Benedek Ramóna

 


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Események, versenyek
Itt megtudhatod, a Google eseménynaptár segítségével, milyen tevékenységek lesznek, vannak vagy voltak iskolánkban.
Beiratkozás az előkészítő osztályba
Március 4-én kezdődnek a beiratkozások! Szeretettel várunk minden jelenlegi ovist, aki iskolánkat választja a 2020-2021-es tanévre. a két előkészítő osztályunk valamelyikébe.
Angajăm contabil
Se amână concursul pentru ocuparea postului de administrator financiar – contabil șef, pe durata stării de urgență.