Komplex művészeti nevelés– konferencia és továbbképzés –


Posted on 2020-02-01 14:40:25


A Bihar Megyei Tanfelügyelőség, az Országos Magyar Továbbképző Központ és a Debreceni Egyetem Gyógypedagógiai és Gyermeknevelési Kara továbbképző programot szervezett pedagógusok számára 2020. január 31. és február 1. között a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.
A komplex művészeti nevelés jellemzője, hogy erős hatást gyakorol a személyiség bizonyos tartományaira, így a szociális és a kognitív kompetenciák fejlesztésére. A szerteágazó komplex művészeti tevékenység hatékonyan befolyásolhatja a szociabilitást, az alkalmazkodást és másokra való odafigyelést, az önismeret és önértékelés gyakorlásával segítheti az érzelmi stabilitás erősítését, támogathatja a megismeréssel kapcsolatos érdeklődést és nyitottságot. A kreativitás fejlődése alapvető és megkérdőjelezhetetlen eleme a komplex művészeti nevelési gyakorlatnak akár újszerű megjelenések, megoldások keresésével, önálló problémamegoldásként akár a kreativitást támogató divergens gondolkodásként, vagy kreatív tanulásszervezésként értelmezve.
Számtalan vizsgálat szól amellett, hogy a gyerekek érzelmi intelligenciája főként a komplex művészeti nevelés során fejlődik leginkább, hiszen ez a fajta nevelési gyakorlat az életből vett mintákon keresztül egyszerre több művészeti ágat is mozgósít az önkifejezés és megértés céljából. A komplex művészeti neveléssel megvalósulhat az iskolákban tudatosan fejlesztett nyelvi és matematikai intellektuális képességeken túl a vizuális-térbeli, zenei, testi-mozgásos, természeti, intraperszonális és interperszonális intelligencia fejlesztése is, ugyanis a komplex művészeti nevelés az egyes művészeti ágak által teremti meg a kapcsolatot a gyerekek és a valóság, a gyerek-gyerek, felnőtt-gyerek közt, mindeközben fejlesztve a gyermek személyiségét is.

A rendezvény programja
2020. január 31. – péntek
14:00 – 15:00 Regisztráció – a líceum dísztermében
15:00 – 15:20 Megnyitó
15:20 – 17:00 Plenáris előadások
1. Láposi Terka: „Fény, fény, fényesség...” A látható fény titkai, avagy miért kék az ég?


2. Barát-László Bernadett – Hovánszki Jánosné – Tamásiné Dsupin Borbála: „Angyal, kangyal, mikula...” Értékápolás, értékközvetítés a zenei nevelés folyamatában


3. Bujdosó Mária: Tükörkép-máskép(p) – Autoportré, önarckép a személyiségek tükrében


4. Prém Vanda: Életre kelt képek – Műalkotások átiratai térben és síkban


17:00 – 17:30 Kávészünet
17:30 – 19:00 Plenáris előadások
5. Gesztelyi Hermina: „Kerek erdő közepében...” – Az erdő-szimbólum jelentésváltozásai


6. Kis Gábor: „Ha én cica volnék...” – Hangos, képes csacskaságok, állati asszociációk


7. Bujdosóné Papp Andrea: „Hát te ki vagy?” – Én(sz)építő szövegek


2020. február 1. – szombat
9:00 – 10:30 Műhelyfoglalkozások
10:30 – 11:00 Kávészünet
11:00 – 11:45 Összegző kerekasztalbeszélgetés, reflexiók
11:45 – 12:00 Zárás

Mégtöbb kép megnézhető  ITT


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Categories
Beiratkozás az óvodába
Elkezdődik a gyermekek beíratása az óvodákba június 8-a és július 3-a között, illetve július 20-a és augusztus 10-e között. Minden gyermeket szeretettel várunk!
Nyolcadikos záróvizsga - végső eredmények
Nyilvánossá tették óvások utáni nyolcadikos záróvizsga végső eredményeit. Bár iskolánkban nem adtak be újra javítási kérelmet, de a végső eredményeket, a kódok alapján mi is közöljük.
Érettségi óvások előtti eredmények, óvások
A kódok alapján az eredmények itt megtekinthetők, illetve az óváshoz szükséges kérvény itt letölthető!