Vélemények a távoktatásról


Posted on 2020-03-30 10:56:37


Megjelent a Biharország című lapban Máté Zsófia cikkeként. Eredeti olvasható Vélemények a távoktatásról I. és Vélemények a távoktatásról II.

   Legelsőként a romániai oktatásban érintettek – pedagógusok, diákok és az ő szüleik – szembesültek a világjárvány teremtette rendkívüli helyzet kihívásaival. A tanintézetek falai közül a virtuális osztályterembe került át a tanítás, ám a változásra nem volt idő felkészülni. 

   Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő-helyettes: „A távoktatás olyan »műfaj«, amire a romániai oktatási rendszer nem volt felkészülve, amikor felfüggesztettük az oktatást. Először is a pedagógusoknak és diákoknak nincs minden esetben megfelelő eszköztáruk a távoktatásban való részvételre. Elvégre van olyan diákunk, akinek nincs okos telefonja sem, nem hogy számítógépe. Másodsorban a pedagógusok nagy többsége nem ismeri a különböző lehetőségeket, alkalmazásokat. Nem szeretnék általánosítani, de a pedagógusok közül nagyon kevesen használtak hasonló alternatív oktatási lehetőségeket eddig. (...)
Az intézményvezetők lehetőséget kell hogy teremtsenek ezeknek a pedagógusoknak a különböző alternatív oktatási formák használatára, ugyanakkor meg kell tudniuk győzni őket ennek az oktatási formának a fontosságáról. (...)
Meg kell tudni határozni azt a mennyiséget, amit a diákok és szülők szívesen fogadnak, sőt segítségnek vesznek. (...)
Hogyan értékelünk ebben a periódusban? Bizony, gondot jelent ez is. (...) Azt az értékelést, amit általában használunk, alkalmazhatjuk majd, amikor visszamegyünk az iskolába, de most nem.

   Tankó Zita, a magyar óvodai és elemi oktatásért felelős megyei szaktanfelügyelő: „Küldtünk módszertani leveleket külön a tanítóknak, külön az óvónőknek. Az az alapelv, hogy a házi feladat ne a szülőknek szóljon, hanem a gyereknek, és ne mi legyünk, akik a képernyő elé szoktatjuk a kicsiket. Tehát ne kelljen a megoldásához nyomtató, ne kelljen sokat keresgélni a neten. A pedagógusok évfolyamonként is csoportokba szerveződnek, és ott osztják meg egymással a jó tapasztalatokat, ötleteket. (...) A kisiskolások gyakorolják az olvasást, a számolást, a szinten tartás legyen a fontos, ne az új ismereteket erőltessük. (...)

   Kiss Király Tünde óvónő, nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum: „Kolléganőmmel arra törekszünk – mi ketten vagyunk a csoporttal –, hogy a szakmai követelmények megfelelően alakítsuk a 23 fős csoportunk foglalkozásait. Az is szempont, hogy ne a szülőt terheljük a feladatok megoldásával. Külön a tanulásra alakítottunk egy Facebook-csoportot, ugyanis a szülőkkel való kapcsolattartásra már volt korábban is egy csoportunk. Többféle feladatot adunk, van, amit egy perc alatt el lehet végezni, van, ami tovább tart. Beszélünk a gyerekekhez, történeteket mondunk, most például Noé bárkájának a történetét az erkölcsi neveléshez mesefilmként küldtünk, máskor videót készítünk. Azt sem szeretnénk azonban, ha rászoktatnánk a gyerekeket a számítógép, a képernyő előtt ülésre. Ezért zenét, hangfelvételeket is megosztunk, azt nem kell nézni. Testmozgásra ösztönző feladatokat is kapnak, van, amit leírunk, és van, amit bemutatunk. (...) Próbálunk nagyon rugalmasak lenni, ezért nincs időhöz kötve a feladatok megoldása. Amikor arra van kedvük, megcsinálják. Azt a feladatot végezzék el, amit örömmel tudnak megtenni. S ha látjuk a közös örömöt, ez örömmel tölt el minket is.”

   Kiss Csilla tanító, nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, előkészítő osztály: „Az iskolánkban tíz tanítónő van, mind a saját osztályuk Facebook-csoportjába küldik a feladatokat. Én a 20 pici »katicámnak« olyanokat választok, amit maguk meg tudnak oldani, hogy ne terheljem őket túl, és ne a szülőknek adjak munkát. Igyekszem, hogy a feladat megoldása ne tartson sokáig, és ne kelljen hozzá élő internet-kapcsolat. Három-öt perces videókat teszek fel, ezek között vannak anyanyelvi játékok, játékos számtan, mesefeldolgozás. Eleinte meglepődtem, mert 10-15 perc múlva már érkeztek is a válaszok. A szülők tudatták: nagyon örültek a kicsik a személyes kapcsolatnak, hát beszéljünk hozzájuk, meséljünk nekik. Visszajelzésként rajzot, fényképet küldhetnek, és értékelésként, dicséretként én is küldöm a képecskéket, kedves ábrákat, jeleket, hiszen ők még nem tudnak olvasni-írni. (...) Hasznos lesz nekünk, tanítóknak, ha évfolyamonként rendszerezik a megyében felrakott feladatokat. Én arra törekszem, hogy a gyakorlatokba a gyerekek ne fáradjanak bele, ne veszítsék el a motivációt, örömmel tudják végezni. Tudom, nehezen élik meg a bezártságot, szülőként is nehéz, hogy benn tartsuk a kicsi örökmozgókat. Hiányoznak nekik az osztálytársaik, hiányzik a tanító néni, nekem is hiányoznak.”

 


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Beiratkozás az óvodába
Elkezdődik a gyermekek beíratása az óvodákba június 8-a és július 3-a között, illetve július 20-a és augusztus 10-e között. Minden gyermeket szeretettel várunk!
Nyolcadikos záróvizsga - végső eredmények
Nyilvánossá tették óvások utáni nyolcadikos záróvizsga végső eredményeit. Bár iskolánkban nem adtak be újra javítási kérelmet, de a végső eredményeket, a kódok alapján mi is közöljük.
Érettségi végleges eredmények 2020 június-július
Óvások után megszülettek a végleges eredmények