Együtt egy fenntarthatóbb jövőért!


Posted on 2020-04-29 18:12:03     Bár, most mindenki otthon kell maradjon, tegyük kellemesebbé ezt az Iskola másként hetet azzal, hogy felidézzük azokat a kellemes és hasznos tevékenységeket, amelyeken ebben az évben vehettetek részt a Levegőt! című pályázat keretében a 
Bethlen Gábor Alapkezelő zrt. támogatásának köszönhetően. Tóth Trpkovici Timka, Nagy Enikő és Kele Tünde tanárnők pályáztak sikeresen a Pro Schola Sancti Ladislai iskolánk egyesületén keresztül és sikerült  támogatást kapni a Levegőt! című pályázat megvalósításához melynek célja az volt, hogy a megtanuljátok felismerni a környezetet károsító tényezőket és a károsodás mértékét megbecsülni, ez ellen lépéseket tenni, hogy eképpen jobbá és élhetőbbő tegyétek a saját és családjaitok jelenlegi és jövőbeli életkörülményeit. 

Gondoljatok csak vissza, mennyi gyönyörű helye jártatok az elmúlt egy évben! Mennyi vidámságban, örömben és nevetésben volt részünk közösen! Emlékeztek, milyen örömmel vártátok, hogy egy hideg hajnalon elinduljon az autóbusz Szovátára? Tóth Trpkovici Timka kémia-biológia szakos tanárnő, szakmai projektfelelős nagy odafigyeléssel és részletességgel mutatta be a különböző élőhelyek sajátosságait valamint az emberi tevékenység pozitív, de főleg negatív hatását. Pozitív példaként túráztunk a szovátai sóhegy erdeiben, ahol megtapasztaltuk az oxigéndús, tiszta levegőt, megfigyeltük a tavaszi erdő sajátosságait.

 Nagy Enikő tanárnő vezetésével végigjártuk A só öko-tanösvényt a tavak, sóhegyek és vízi élővilág értekeinek megismerése céljából. Nem tervezett élményben is részünk volt, mikor ottartózkodásunk alatt medveriadóra figyelmeztető vészjelzést kaptatatok telefonjaikra a RO-alert-en keresztül, amely a tábor közelében észlelt medvékre figyelmeztetett. Volt, aki úgy megijedt, hogy azt hitte a medék besétálnak majd a tábor épületébe, felballagnak az emeletre és külön bekukkantanak a szobákba! Ez rávilágított arra, hogy a környezet egy érzékeny és teljes egység, hisz az ottani medvehelyzet közvetetten befolyásolja a Bihari Hegység medvepopulációjának változását is hosszú távon, mert megértették a gyerekek, hogy miért kényszerültek a hatóságok arra, hogy a székelyföldi erdőkből két medvét a bihari hegyekbe telepítsenek át. 


No, és a közös vacsorák? Emlékeztek, mennyire finomabb íze van a padtársad által hozott rántotthúsnak, mint a sajátodnak? Mennyivel jobban esik, ha másokkal közösen fogyaszthatod el az édesanya által gondosan csomagolt finomságokat?

Igen érdekes tanulmányúton voltunk Kolozsvár is. Ez az út kitűnő alkalmat kínált arra, hogy előkészítse a biomonitoring tevékenységünket, amihez a Babes-Bolyai tudományegyetem kutatóinakhasznos útmutatásai alapján fogtunk neki. Mivel mi talaj és vízmintákat terveztünk felhasználni a megfigyelési folyamat során, elsőként az egyetem Biológia és Geológia karának földtani intézetébe látogattunk el. Élmény volt már maga a Farkas utcai impozáns épület megtekintése is, hátmég az intézet munkatársának előadása. Különböző talaj- és kőzettípussal ismerkedtünk meg, és azok vegytani összetételével. Meghallgattuk, milyen vegyi anyagok a legszennyezőbbek városi és vidéki környezetben, hogyan elemzik ezeket. A legkülönlegesebb az ásványtani múzeum bejárása volt. Ezután a látogatást  a Botanikus kert mellett a Mikó kertben elhelyezkedő Állattani múzeumban fejeztük be, itt beazonosítottuk azokat az állatfajokat, amelyeket más kísérletek során már használtak biomonitoringra.