Szent László, a lovagkirály - díjátadó ünnepség


Posted on 2018-05-11 10:09:28


Az irás megjelent a Rajzpályázat díjátadó ünnepség cimmel a www.erdon.ro oldalon.

    Képzeletbeli időutazásra, a Szent László legendák varázslatos korába invitálta az ügyesen rajzoló gyerekeket Tankó Zita tanítónő, főszervező, illetve a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, arra kérve őket: olvassanak, kutakodjanak, majd fejezzék ki rajzban vagy képregény formájában az így szerzett élményeiket. A Szent László, a lovagkirály tematikájú rajzok tetszőleges technikával készülhettek, A4-es (óvodások, előkészítő- IV. osztályosok), illetve A3-as (V-XII. osztályosok) lapra.
A Szent László-legenda megjelenítése képregény formájában lehetett fekete-fehér (grafika), vagy színes, választható technikával megoldva. Ugyanakkor csatlakozva a 2018-as Mátyás király-emlékévhez, az ez évi pályázat ki lett terjesztve, vagyis a megszólítottak illusztrálhatták a kedvenc, Mátyás királyról szóló meséjüket/mondájukat. „Jeles királyunk híres budai könyvtárának kódexeit hagyományosan corvináknak nevezik. Nézz utána, milyen volt egy corvina! – Készíts te is kódex-lapot, A4-es lapot használva!”- lehetett olvasni a versenykiírásban.

    A kedd délután zajlott díjátadó ünnepségen Konrád Katalin igazgatónő azon meggyőződésének adott hangot: gyönyörű munkák születtek, látszik, hogy a pályázók szívvel- lélekkel alkottak, tehetségesek és olyan spiritusz van bennük, mely által sokkal szebbé tudják tenni a világot.

Vélemények

     Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes szerint is sok szép és értékes pályamű született, érdemes megcsodálni ezeket. Boțog Mircea szaktanfelügyelő arról beszélt: az alapok adattak, a diákokon múlik, hogy tovább fejlesztik-e képességeiket. Azt tanácsolta nekik: minden nap rajzoljanak legalább egy kicsit, és akkor lassan az életmódjukká válik.

Tankó Zita főszervező jelezte: értékteremtő munka folyt, körülbelül 1500-an pályáztak. Márton Katalin rajztanárnő, aki Rácz Eliza képzőművésszel, szaktanárnővel, Jankó Szép Noémi keramikussal, tanárnővel és három egyetemistával együtt zsűritag volt, kifejtette: türelem, kitartás, ötlet és szimbólumgazdagság, alapos kidolgozottság és részletes megfigyelés jellemzi a munkákat.

     Rácz Eliza tanárnő úgy vélte: érződik a vonalakon, a színeken, a kompozíciókon, hogy a gyerekek kíváncsian és szeretettel alkottak, dokumentálódtak, és a corvinák esetében megismerkedtek a miniatűr technikával is.

Az ünnepségen fellépett a Szent László Líceum színjátszóköre, a Mátyás király és az igazmondó juhász című színdarabbal.

Ciucur Losonczi Antonius

További képek nézhetőek itt, az iskola facebook oldalán a rajzpályázat albumban

és a Festum Varadinum Szent László-rajzpályázat díjazása albumában.


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
30 éves az iskolai hitoktatás
A kerek évforduló apropóként indult új honlap mely a szabad iskolai hitoktatás 30 éves múltjának állít emléket de ugyanakkor a jövőnek is utat mutatna.
Vaccinarea împotriva COVID-19 ÎN ROMÂNIA
Ce trebuie știut despre vaccinul împotriva COVID-19?
Készülünk összeállítani a 2020-2021-es évkönyvet!
Feldolgozás alatt a 2020~2021-es évkönyv tervei, de még beszerezhető a tavalyi összefoglaló!