SZERESD AZ EGÉSZSÉGEDET!


Posted on 2018-10-20 00:00:00   2018. október 16. és 18. között
első alkalommal találkoztak a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Óvoda és a székelyudvarhelyi Villanytelepi Napköziotthon munkatársai az Erasmus+ iskolai és óvodai partnerségi kapcsolatokat erősítő program keretében. A „Szeresd az egészségedet!” projektben nemcsak az egészséges táplálkozás, a mozgásra és munkára nevelés, de a lelki egészség is fontos szerepet kap a szakmai fórumokon, melyekre a két évig tartó partnerség 2018. október 16. és 18. között először biztosított lehetőséget.

   A találkozón bemutatkoztak egymásnak az intézmények óvodapedagógusai, majd a projekt munkatervének megbeszélése mellett módszertani kérdések megvitatására, tapasztalatcserére és workshopokra, szakmai bemutatókra is sor került.


   A lelki egészségről Jaczkó Sándor esperes, az ember „egész-ségének” megéléséről és megvalósíthatóságáról ifj. Obbágy László diakónus beszélt a jelenlévőknek. A balkányi óvoda gyermekei az óvodapedagógusok (Balla Andrásné) irányításával bemutatót tartottak, mely a mozgáskotta alkalmazásának lehetőségeiről indított diskurzust a szakemberek közt.

   Torma Klára a Szent Jácint óvodában gyakorolt szenzitív játékokról tartott előadásában könnyen, olcsón vagy ingyen elérhető eszközökből, tetszőlegesen bővíthető játékformákat sorakoztatott fel. Az utolsó napon a kooperatív munka, az élménypedagógia alkalmazása volt a téma. Emellett a vendégfogadó zöld óvodában jól működő Kneipp-szigetet, és a díjat nyert Lasagne-gyógynövénykertet, a gyermekekkel és szülőkkel a kertben együtt folytatott közös munkálatokat, a gyógynövények felhasználási lehetőségeit és jelentőségét ismertette az intézmény vezetője, Pásztor Lászlóné.

 
    A továbbiakban a partneróvodák havonta valósítják meg az előírt munkatervüket. A partnerség gyakorlati előnye, hogy új emberekkel, értékekkel, új ötletekkel ismerkednek meg, melyeket kölcsönösen beépítik a  mindennapokba, emelve ezáltal munkájuk színvonalát. A felnőttek és a gyerekek olyan új dolgokat próbálnak majd ki, melyekre a program nélkül bizonyára nem lenne mód. Ilyen például az online beszélgetés a partneróvodákkal gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

   Amikor iskolánkat, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum óvodáját felkérték partnerintézménynek nagyon örültünk a lehetőségnek, mert amellett, hogy a téma rendkívűl szimpatikus volt, a vallásos óvodával létrejövő kapcsolat méginkább megelégedéssel töltött el, ugyanis a testi egészség mellett fontos a lelki egészség, aminek szerves része a hit.

   A projekttől azt várjuk, hogy tudjunk egymástól tanulni, ötleteket nyerni a saját munkánkhoz. Az, hogy közben többször is találkozunk, és személyes tapasztalatcserére kerülhet sor abban a világban, ahol az internetről minden letölthető, elérhető, még nagyobb szerepe van.


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
30 éves az iskolai hitoktatás
A kerek évforduló apropóként indult új honlap mely a szabad iskolai hitoktatás 30 éves múltjának állít emléket de ugyanakkor a jövőnek is utat mutatna.
Vaccinarea împotriva COVID-19 ÎN ROMÂNIA
Ce trebuie știut despre vaccinul împotriva COVID-19?
Készülünk összeállítani a 2020-2021-es évkönyvet!
Feldolgozás alatt a 2020~2021-es évkönyv tervei, de még beszerezhető a tavalyi összefoglaló!