Újra lesz pénz állami ösztöndíjakra?


Posted on 2021-03-25 06:00:00


Éveken keresztül hiába kérvényeztük a városi önkormányzattól a különböző ösztöndíjakat, mindig költségvetési hiányra /nu avem fonduri/ hivatkozva utasították el ezeket. Kisebb nagyobb összegek megítéléséről olvashattunk más települések tanintézményei esetén, sóvárogva gondolva arra, hogy az ő jó tanulói miért részesülhetnek ösztöndíjakba, a mieink pedig elégedjenek meg, a nincs rá keret válasszal.
Hogy most mi történhetett? Az ösztöndíjakat a 2021-es évben, a jóváhagyott állami költségvetés más forrásából különítik el? Így hírtelen, egyik hétről a másikra, meg kell adni a különböző ösztöndíjakat igénylők számát, hogy a helyi költségvetésbe tudják belefoglalni. Vajon sikerül-e nekik, vajon akik most leadják az igényeiket meg is kapják? Vagy megint egy vak lárma az egész? És mi lesz azokkal a gyerekekkel, aki nem adják le időben a kérvényeket, akiknek más iskolákban nem szóltak, mert nem jutott el mindenhova a hír?
Tény az, hogy a 1064/2020.12.04 határozat alapján a minimális ösztöndíj értéke 100 lej,
Az ösztöndíjak típusai:
- kiválósági ösztöndíj azoknak a diákoknak jár, akik dobogós helyet értek el az oktatási minisztérium által szervezett országos olimpiákon, illetve akik országos iskolai versenyeken vagy pedig nemzetközi tantárgyversenyeken képviselik az országot. A tavalyi tanáv során alig rendeztek ilyen versenyeket.
- érdemösztöndíjra azok a tanulók jogosultak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, azaz a tanulmányi átlaguk legalább 8,50. Letölthető érdemösztöndíj kérvények: 18 év alatti diák esetén, 18 év feletti diák esetén.
- tanulmányi ösztöndíjat azok a diákok kérhetnek, akik tanulmányi átlaga legalább 7-es és a családjukban az egy főre eső jövedelem a kérelmezést megelőző 3 hónapban nem haladta meg a minimálbér értékét.
- szociális ösztöndíjat azok a vidéki diákok igényelhetnek, akik egy másik településen kényszerülnek iskolába járni, mert a saját településükön nincs az az oktatási forma (szak vagy anyanyelv) és a kérelmezést megelőző 12 hónapban családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálbér felének értékét, ugyanakkor nem rendelkeznek 2 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel (hegyvidék esetében 4 hektárnál nagyobb területtel). A szociális ösztöndíjak kiterjednek a krónikus betegségekben szenvedő diákokra is. Letölthető szociális ösztöndíj kérvények: 18 év alatti diák esetén, 18 év feletti diák esetén.
Minden esetben az ösztöndíj megítélésének feltétele a 10-es magaviseleti jegy!
Az eredet rendelet az ösztöndíjak odaítélésére itt tanulmányozható 5576/2011 Rendelet az aktualizált ITT.

Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
30 éves az iskolai hitoktatás
A kerek évforduló apropóként indult új honlap mely a szabad iskolai hitoktatás 30 éves múltjának állít emléket de ugyanakkor a jövőnek is utat mutatna.
Vaccinarea împotriva COVID-19 ÎN ROMÂNIA
Ce trebuie știut despre vaccinul împotriva COVID-19?
Készülünk összeállítani a 2020-2021-es évkönyvet!
Feldolgozás alatt a 2020~2021-es évkönyv tervei, de még beszerezhető a tavalyi összefoglaló!