Állami ösztöndíjak a 2022–2023-as tanévre


Posted on 2022-09-12 11:08:52


Megjelent az iskolai ösztöndíjakat szabályozó 5379/07.09.2022 Ordinul 5379 din 2022 - Criterii generale burse 2022-2023 minisztériumi rendelet, aminek értelmében a tanulók kiválósági ösztöndíjban, érdemösztöndíjban, tanulmányi ösztöndíjban, és szociális ösztöndíjban részesülhetnek.

Anunt-bursa


KIVÁLÓSÁGI ÖSZTÖNDÍJ
(500 lej)

Azoknak a diákoknak jár, akik dobogós helyet értek el az oktatási minisztérium által szervezett országos olimpiákon, illetve akik országos iskolai versenyeken vagy pedig nemzetközi tantárgyversenyeken képviselik az országot.


ÉRDEMÖSZTÖNDÍJ
(200 lej)

Érdemösztöndíjra jogosultak, azok az VI-XII. osztályos állami iskolába járó diákok, akik:
- az előző tanévben 9,50 feletti éves tanulmányi átlagot értek el, a IX. osztályosok esetén a felvételi jegyük kell 9,50 feletti legyen és maximálisan 20 igazolatlan hiányzással rendelkeznek
- megyei/országos versenyeken I., II., III. helyezést értek el
A szülő nem kell letegyen kérést, az osztályfőnök javasolja a diákokat. (Model-propunere-burse-merit)


TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ
(150 lej)

Tanulmányi ösztöndíjat igényelhetnek, azok az V-XII. osztályos állami iskolába járó diákok, akik szociálisan és tanulmányilag is megfelelnek a következő összes feltételnek:
- az előző 3 hónapban (június, július, augusztus) az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért, vagyis a jelenlegi 1524 lejt.
maximálisan 20 igazolatlan hiányzással rendelkeznek
- az előző V-XI. osztályban elérték a 7,50 -es átlagmédiát, illetve IV. osztályban mindenből nagyon jó minősítést kaptak
A szülő kell igényelje kérés alapján (Cerere bursa de studiu), csatolva a családtagok számát igazoló iratokat (személyik, születési bizonyítványok másolatai) és a jövedelem igazolásokat (fizetés, nyugdíj, állandó segélyek, gyerekpénz, családi pótlék stb.). Nem számítanak bele más ösztöndíjak illetve alkalmi jövedelmek.


SZOCIÁLIS ÖSZTÖNDÍJ
(200 LEJ) 

Szociális ösztöndíjat igényelhetnek, azok az állami iskolába járó diákok, akik szociálisan megfelelnek a következő felsorolásból legalább egy feltételnek:
- olyan családból származnak, ahol az utolsó 12 hónapban, az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 50%-át, vagyis jelenleg 762 lejt (Cerere-bursa-ajutor-social-pe-venit)
- árva, félárva, egy szülős családban nevelkedik, estleg családtípusú nevelőotthonokban él (Cerere-bursa-ajutor-social-un-singur-părinte-abandon sau 
Cerere-bursa-ajutor-social-orfan)

- beteg (a betegségek jegyzéke az 1306/1883/2016-os rendeletben található - olyan betegségek melyeknek kezelése minimum 6 hónapot vesz igénybe), szakorvos által kiállított A5-ös típusú igazolással, amit a családi orvos láttamoz (Cerere-bursa-ajutor-social-boala

-  olyan elemista vagy V-VIII. osztályos diák, aki ingázik, mert a lakhelyén nincs lehetősége iskolába járni.
A szülő kell igényelje kérés alapján, csatolva a megfelelő igazolásokat. (Cerere-bursa-ajutor-social-mediu-rural)


Jó ha tudjuk, hogy:

- a szociális ösztöndíj vakációk ideje alatt is jár
- a szociális ösztöndíj összekapcsolható a kiválósági-, az érdem- vagy a tanulmányi ösztöndíjjal
- ha a diák megfelel mind a 
kiválósági-, mind az érdem-, vagy a tanulmányi ösztöndíj feltételeinek is, választania kell, mert csak az egyiket igényelheti
- azok a tanulók is igényelhetnek ki
válósági-, érdem-, tanulmányi-, vagy szociális ösztöndíjat, akiknek jár a "Bani de liceu" vagy az "Euro 200" elnevezésű támogatás, ha megfelelnek a feltételeknek. 

 

 


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Apáczai 2022
A 2022-es Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny honlapja
Készítsük együtt az adventi koszorút!
Pénteken, november 25-én lehetőséget biztosítunk minden osztály számára, hogy elkészítse a saját adventi koszorúját.
Átadják az idei Szent László tanulmányi ösztöndíjakat
Az ünnepélyes átadásra november 26-án, szombaton, az iskola díszteremben 15.00 órától kerül sor.