Magyar nyelvű üzletkötői szakot indítunk ősztől!


Posted on 2021-05-11 15:00:00


     Iskolánk már tíz éve kínál gazdasági képzést középiskolai diákok számára. Ősztől kibővítjük kínálatukat, és Bihar megyében egyedüliként indítunk üzletkötői képesítést biztosító szakot. Ez líceumi végzettséget kínál, érettségi előtt pedig szakvizsgát lehet tenni. Ennek eredményeként szakképzett üzletkötő lesz, aki sikeresen vizsgázik. Az üzletkötői oklevél az érettségitől függetlenül is megszerezhető.

    Az iskola vezetősége a munkaerő piaci elvárásoknak megfelelően bővíti a továbbtanulási kínálatot. Ennek köszönhető, hogy a gazdasági szakon belül három, különböző szakképzést is kínálhat az iskola, hiszen mindegyik akkreditált, vagy működési engedéllyel rendelkezik az egyetem előtti oktatás minőségét felügyelő ügynökség (ARACIP) értékelése alapján. Szeptembertől a már jól ismert és sikeresen működő gazdasági technikusi szak mellett üzletkötő-ügyintéző szakra is iratkozhatnak a kilencedikes líceumi osztályba készülő diákok. Nem véletlen ezen munkakör felé való nyitás, ugyanis az iskolával partneri kapcsolatban álló vállalkozások jelezték, hogy szükség van ilyen képzettséggel rendelkező szakemberekre a Bihar megyei munkaerőpiacon. Ennek szükségességét alátámasztja az a tény, hogy a megyében egyre több a román-magyar vegyestulajdonú cég vagy az olyan vállalkozás, amelynek üzleti kapcsolatai átnyúlnak Magyarországra is. Ezeknek a cégeknek szükségük van olyan szakemberekre, akik mindkét nyelvet beszélik, és gazdasági képesítéssel is rendelkeznek.

  „Nagy előnnyel indulnak azok a fiatalok, akik valamelyik gazdasági szakon végeznek, hiszen akár már az érettségit követően elhelyezkedhetnek egy vállalatnál üzletkötői, eladási referens, beszerzői, előkönyvelői vagy más gazdasági-pénzügyi munkakörbe, amit líceumi végzettséggel be lehet tölteni”– nyilatkozta portálunknak Kele Tünde közgazdaságtan tanárnő. Hangsúlyozta: aki azonban szeretne továbbtanulni, egyetemre menni, ezt is megteheti, és persze jelentős előnnyel indulnak a diákok valamilyen gazdasági fakultáson. Egykori Szent László-s diákok elmondása szerint az első egyetemi évben szinte megéltek az iskolában szakórákon tanultakból. De a megszerzett érettségi diplomával bármelyik egyetemen továbbtanulhatnak az általuk választott szakon, akár az állami, akár valamelyik magán felsőfokú intézményt választják.

 

     Sőt, igazából a Szent László Líceumban megszerzett gazdasági ismereteket a legkülönbözőbb tevékenységi területeken is hasznosítani lehet, hiszen nincs olyan szakma, amit ne lehetne egyéni- vagy magánvállalkozóként gyakorolni. Minden esetben szükség van alapvető könyvelői és áruismeretre, tárgyalási készségre éppúgy, mint a marketing területén való jártasságra, és az is fontos, hogy a fiatal átlássa és megértse a szerződések legfontosabb elemeit- akár az apróbetűs részeket is. Mindezt magyarul tanulhatják úgy, hogy közben megismerkednek a gazdasági szaknyelvvel is. Külön előny, hogy angol és német szaknyelvet is tanulhatnak a diákok, mert az angol nyelv a gazdasági életben nélkülözhetetlen, míg a német nyelvet a közelünkben fekvő nyelvterületeken beszélik.

A négy tanulmányi év alatt az általános műveltséget biztosító tantárgyak mellett számos szaktantárgyat is fognak tanulni a diákok heti 9-10 órában, amit a jelentős gyakorlattal rendelkező közgazdász tanárok tanítanak majd. Az elméleti oktatást évi 3-5 hét gyakorlati képzés egészíti ki, amit a diákok cégeknél töltenek, hogy a valóságban is megfigyelhessék és megtapasztalhassák mindazt, amit az iskolapadban már elméletben megtanultak.

Egyébként a számos elméleti órát és a gyakorlati képzést színes szakmai programok egészítik még ki. A Szent László Líceum vezetősége és az itt oktató pedagógusok közbenjárásának köszönhetően sok olyan intézménnyel és civil szervezettel kötöttek partneri kapcsolatot, melyek szakmai tudásukkal segítik a diákok gazdasági irányú fejlődését. Ilyen a Oktatáshoz való jog Alapítvány, amely a középiskolások pénzügyi ismereteinek fejlesztését támogatja és rendszeresen tart tréningeket pénzügyi és pályaorientációs témákban a diákoknak; a Junior Achievement romániai szervezete, melynek célja, hogy a vállalkozói kompetenciákat, a pénzügyi ismereteket és a munkavállalói készségek fejlesztését a pedagógusok munkáját támogatva, már a tantermekben elkezdhessék. A tavaszi vakációban épp ennek a szervezetnek egy webinárium sorozatán vettek részt a gazdasági szakos diákok. Sikeresen együttműködnek a Román Nemzeti Bankkal (BNR) is, akivel közösen szerveznek online pénzügyi képzéseket a diákoknak és gyümölcsöző a kapcsolat Romániai Vállalkozásokért Egyesülettel (ROVE), valamint a Partium Keresztény Egyetem gazdasági karával is.

A gazdasági szakon 24 hely áll majd rendelkezésre a 2021–2022-es tanévben: 12 hely az üzletkötői technikusi szakon és 12 hely gazdasági technikusi szakon. Mindkét szakra az országos felmérő vizsgán utáni számítógépes elosztással lehet bejutni. 

Bővebb infó itt


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
2021 őszétől is két ötödik osztállyal indulunk!
Két ötödik osztály indul, de újdonságnak számít, hogy választható az emelt óraszámú angol nyelv tanulás, az intenzív angol szakos osztályban vagy választható más olyan opcionális tantárgy, amelyek csak a mi iskolánk sajátossága.
Megjelent az idei, 2020-2021-es tanév évkönyve
Nagyon szép kivitelben megjelent az idei évkönyv, magába foglalva tevékenységünket az óvodától az elemin, az általános iskolán keresztül egészen a szakiskoláig, líceumig.
Július 19–26. között lehet beiratkozni az érettségi augusztusi fordulójára
Már most, júliusban kell jelezni, ha úgy döntesz, hogy augusztusban részt kívánsz venni az érettségi vizsgákon.