Munkaügyi kalauz


Posted on 2021-05-30 08:30:28


    Hogyan tovább? Elvégeztem a líceumot, elvégeztem a szakiskolát, hogyan tovább? Erről tájékoztatta diákjainkat Békési Csaba úr, a megyei foglalkoztatási ügynökség igazgatója.

    A Rose program keretén belül került sor az interaktív beszélgetésre. Az iskola elvégzése után két lehetőség közül választhatnak a fiatalok, vagy továbbtanulnak, vagy munkát vállalnak. Az ismertetőből megtudhattuk azokat a jogokat, kötelezettségeket és lehetőségeket, amelyekkel egy munkavállaló rendelkezhet. 


       Az iskola befejezésétől számítva, 60 napon belül (szombat-vasárnap is beleszámít) kell jelentkezni az ügynökségen egy személyigazolvány másolattal, illetve egy 
az iskola által kiadott tanulmányt befejező igazolással. Ez a regisztráció semmilyen hátránnyal nem jár arra vonatkozóan, ha közben (a 60 napon belül) bejutott egyetemre, vagy munkába állt.  Jelentkezéskor ”munkahelykereső” státuszt kapsz, tehát nem leszel egyből regisztrált munkanélküli. Miután letelik a 60 nap az iskola elvégzése után, újra kell jelentkezni a munkaügynél, leadni egy saját felelősségre tett nyilatkozatot arról, hogy nem sikerült bejutni egyetemre, és munkát sem találtál, ekkor bekerülsz a regisztrált munkanélküliek adatbázisába.

         Ez lényegében azt jelenti, hogy regisztráció után 6 hónapon át 250 lej támogatásban részesülsz. Ha ezalatt a 6 hónap alatt esetleg munkát találsz, 12 hónap ledolgozott idő után így is megkapod azt az összeget, amit kaptál volna, ha munkanélküli maradsz (vagyis a 6 X 250 = 1500 lejből a hátralévő időre szóló összeget), és jogosult vagy egy alkalmazottáválási bónuszra is (primă de angajare), amelynek értéke 500 lej. 

Jogaid regisztrált munkanélküliként:
- havi 250 lej, a törvények alapján
- tanácsadás
- segítség munkahelykeresésben
- ingyenes szakmai képzés
- szakmai képességek felmérése
- bizonyos bérkiegészítésben való részesülés
- információ vállalkozás indításához
- munkaerő–mobilitást elősegítő segély

 Kötelezettségeid regisztrált munkanélküliként:
- havonta jelentkezni, vagy amikor kérik, a munkaügynél
- bármilyen változást, amely befolyásolja a munkanélküli segély folyósítását, 3 napon belül jelenteni
- szakmai képzéseken és az álláskeresést elősegítő programokon részt venni
- aktívan munkát kell keresni
- bejelenteni a betegszabadságot (vagyis azt, hogy az adott időben nem vagy elérhető)

Alkalmazottáválási bónusz (Primă de angajare):
- 500 lejt kapsz, amennyiben beviszed a munkaszerződésed az ügynökséghez
- legalább 12 hónapos munkaszerződést szükséges aláírnod
- nem mondhatsz fel ez idő alatt (közös megegyezéssel sem)
- ha nem telt még le a 6 hónap regisztrált munkanélküliként, megkapod a hátralévő összeget is

       Regisztrált munkanélküliként, ha külföldre utazol – mindegy, miért és mennyi időre – be kell jelentsd az ügynökségnél. Arra az időszakra, amíg nem tartózkodsz az országban, nem részesülsz anyagi támogatásban. 


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
Categories
2021 őszétől is két ötödik osztállyal indulunk!
Két ötödik osztály indul, de újdonságnak számít, hogy választható az emelt óraszámú angol nyelv tanulás, az intenzív angol szakos osztályban vagy választható más olyan opcionális tantárgy, amelyek csak a mi iskolánk sajátossága.
Megjelent az idei, 2020-2021-es tanév évkönyve
Nagyon szép kivitelben megjelent az idei évkönyv, magába foglalva tevékenységünket az óvodától az elemin, az általános iskolán keresztül egészen a szakiskoláig, líceumig.
Július 19–26. között lehet beiratkozni az érettségi augusztusi fordulójára
Már most, júliusban kell jelezni, ha úgy döntesz, hogy augusztusban részt kívánsz venni az érettségi vizsgákon.