Szeretet emléklap - Oltáriszentség-tisztelet versben


Posted on 2021-07-11 12:00:00


Az Éltető Lélek Alapítvány, a miskolci Versbarátok Köre és a Keresztény Értelmiségiek miskolci csoportja az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvénysorozatához kapcsolódó eucharisztikus szavalóversenyt hirdetett meg.
A vetélkedőre tizedik életévüket betöltött amatőr versmondók nevezhettek, a magyar irodalomból olyan költeményt választva, amely kapcsolódik az eucharisztia témaköréhez. Szavalataikat videófelvételen küldték el a szervezőknek, a július 3-i döntőn pedig személyesen is jelen voltak a kategóriák legjobbjai.


A verseny iránt nagy volt az érdeklődés: több mint hatvan fiatal jelentkezett a 10–14 és a 14–18 évesek kategóriájában. Online beküldött előadásokból az előzsűri választotta ki a döntőbe meghívott, kategóriánként tíz-tíz versenyzőt, akiket aztán élőben Kubik Anna színművésznő, Ötvös Éva előadóművész, Kincses Károly Déryné-díjas színművész, Koós Ede, az Egri Érseki Papnevelő Intézet teológiai tanára, templomigazgató, plébános és Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus értékelt.
A Miskolci Akadémiai Bizottság székházában július 3-án rendezett döntő – és gála – sok érdeklődőt vonzott, teltház előtt mondhatták a verseket a fiatalok. Többüktől is elhangzott Babits Mihály Eucharistia című ismertebb műve, de hallhattunk kevésbé ismert gyönyörű verseket az Oltáriszentségről, például Faustyna nővér, Kurczina Terézia vagy Vasadi Péter által jegyezve. A versenyzőket kérdezve kiderült, hogy egyáltalán nem úgy készültek erre a megmérettetésre, mint egy általánosabb témájú szavalóversenyre. Illetve – amint mondta egyikük – a verstanulási szakaszban még úgy, de amikor már értelmezni, hangsúlyozni kellett, azt egyfajta ,,hittanóraként”, lelkigyakorlatként is át lehetett élni.
Megerősíti ezt a fiatalok hozzáállása is: a versekhez mellékelt bemutatkozásukból kitűnik istenszeretetük. Egy nagyváradi lány, Gyarmati Noémi Krisztina különösen megható gondolatokat írt le: „Az Eucharisztia biztos pont az életemben, sőt talán a legbiztosabb. Az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus tanító és jó barát, aki tud titkot tartani, mindent meghallgat, nem fordít hátat, nem nevet ki. Erőt ad minden alkalommal, amikor néven szólítjuk. És Ő az, aki mindannyiunkat egybefűz…”
Gratulálunk Noémi!


Csatolt dokumentumok:
- nincs csatolmány -
Search
2021 őszétől is két ötödik osztállyal indulunk!
Két ötödik osztály indul, de újdonságnak számít, hogy választható az emelt óraszámú angol nyelv tanulás, az intenzív angol szakos osztályban vagy választható más olyan opcionális tantárgy, amelyek csak a mi iskolánk sajátossága.
Megjelent az idei, 2020-2021-es tanév évkönyve
Nagyon szép kivitelben megjelent az idei évkönyv, magába foglalva tevékenységünket az óvodától az elemin, az általános iskolán keresztül egészen a szakiskoláig, líceumig.
Július 19–26. között lehet beiratkozni az érettségi augusztusi fordulójára
Már most, júliusban kell jelezni, ha úgy döntesz, hogy augusztusban részt kívánsz venni az érettségi vizsgákon.